1 Grevel Lane, Chipping Campden

  • 1 Grevel Lane, Chipping Campden
  • 1 Grevel Lane, Chipping Campden
  • 1 Grevel Lane, Chipping Campden
  • 1 Grevel Lane, Chipping Campden
  • 1 Grevel Lane, Chipping Campden

A stunning renovation of a mid-century property with Arts & Crafts roots in the beautiful Cotswold market town of Chipping Campden, and which is also the focus of an episode of Channel 4's Best Laid Plans

£950,000

The last two years have proved an exciting time for the local architect and project manager behind the restoration of 1 Grevel Lane, not least as the subject of Channel 4’s Best Laid Plans, first airing on Saturday 25th November 2017. Having won two Daily Telegraph Homebuilding & Renovating awards and two more regional awards from the Royal Institute of British Architects for their renovation of two eighteenth century miner’s cottages in Somerset they were asked by Channel 4 if their next development project, a mid-century detached Cotswold stone property with Arts and Crafts roots in Chipping Campden, could feature in the programme

There was no doubt this would be another inspired build if not a traditional Cotswold renovation.  “We always prefer to retain original features where possible – repairing and reinstating or reinterpreting as these reveal the true character of the building. For instance, we took out all the original crittal windows, shot-blasted and powder coated the frames, replaced the single glazing with slim-line conservation double-glazed units and brass hardware.

“However, by the same token we couldn’t salvage the original red tiled floors and sills so we sourced new ones to match the originals.  Again, on the exterior wall of the new extension the vertically-hung tiles are handmade by Keymer, a company established in the 1600s, using a traditional brown clay base with a fired engobe grey finish. And then we re-imagined some typical elements such as the cork flooring upstairs – not the traditional tiles but moisture-resistant engineered planks with a contemporary and seamless finish.

"On the ground floor the same uninterrupted flow has been achieved with Swedish three-strip engineered boards. We tried to ensure there was consistency, too, across the exterior materials and finishes so the join between old and new is subtle.  For example, the roofs and dormers are tiled with reclaimed ‘Cotswold grey’ tiles,designed by Redland to emulate traditional stone tile roofs. It’s equally about the quality of materials - we replaced the guttering with powder-coated steel and melded the whole seamlessly with closely matched and re-pointed exterior stonework, making a reference to the era with powerful buttresses and vertically-hung tiles to re-interpret the original vernacular.”

They have taken great delight throughout in their re-interpretation of the Cotswold steep pitched, dormer roof vernacular. Repeating triangles are found again and again, outside and in - in the vaulted ceilings and the glazed dormers that cast strong bright reflections and deep shadows on the pale walls, moving across each room with the passage of the sun. Gone are the original small insular rooms, replaced by soaring open plan unified spaces, crisp clean lines revelling in plays of light and shadow and a textural Scandinavian palette of blondes, greys and whites.

Ash wood and gun-metal tones have been used throughout - in the raw steel column radiators, in the joinery and hand-made shutters. Perhaps the most illustrative of the impact of their design is in the beautiful open-riser staircase in the reception hall, its treads and steel balustrade being “light within the space”. Re-orientated to make the most of the day’s warmth, the house has also escaped the previous darkness of the original north-facing garden, making the most of more private sun-traps on its south-facing edge. “There is deliberately no front-and-back to this house now”.

Substantially extended at each end, and square within its walled plot, one extension now provides an open-bay integral double garage (offering another potential four hundred and fifty square feet of living space if so required) whilst the extension to the other side is entirely tiled, a fascinating single storey structure with a pitched roof looking rather like a neatly ordered haystack.

Inside, the original sitting room has been opened out into this new space, the whole warmed by a steel wood-burning stove, today functioning as a single cooking /dining / entertaining bespoke space. The Italian Pedini kitchen by l’una design is focused around a magnificent central furniture piece with work spaces, sink, breakfast bar and capacious drawers.  Floor-to-ceiling glass walls look out on two sides over the garden, whilst the double-height vaulted ceiling is lit by three large pendants and a deep moulded architrave of concealed LED up-lighting.

“We didn’t want a traditional fitted kitchen but we have retained all the essential elements of mid-century domesticity, installing a sleek full-height crockery cupboard wall along one length that also houses the oven and fridge, and to another a slim-line pantry wall. We wanted clean elegant lines but this is a family home and needs plenty of storage space to function as such.” Leading off from the main hall is a separate snug and cloakroom, more full height storage cupboards and an eminently practical boot-room / laundry, with doors through to the new extension - plumbed in, with power and light, this broad open-bay double garage could easily be converted into another large reception room or subdivided, according to the needs of the new owner.

On the first floor the quality of the restoration continues to impress, the whole re-fashioned to the same exacting standard, re-plastered with new joinery and fitted with raw steel column radiators, resplendent with luxurious new bath and shower rooms. Of four bedrooms, a double bedroom and master bedroom (with concealed wardrobe/ dressing area) are both set above the new extension. Open-plan and en-suite, these are extraordinarily imaginative spaces, vaulted with inset roof lights, deep dormers inset with innovative triangular panes and ingenious hand-crafted bespoke shutters fashioned in ash wood.

To the exterior is a gravelled driveway for several vehicles, with lawned gardens wrapping around the property, dotted with mature trees and screened by pleached beech hedging.

Offered to the market at £950,000 by Fine & Country North Cotswolds. Viewings are strictly by prior appointment - for more information and to arrange a time to view, please contact Sales Director Tom Burdett at the Moreton in Marsh office on 01608 651000.