Renovations and restorations

  • Pestridge Construction (Coln Cottage)
  • Pestridge Construction (Coln Cottage)
  • Pestridge Construction (Coln Cottage)
  • Pestridge Construction (Coln Cottage)
  • Pestridge Construction (Coln Cottage)
  • Pestridge Construction (Coln Cottage)
  • Pestridge Construction (Coln Cottage)
  • Pestridge Construction (Coln Cottage)
  • Pestridge Construction (Coln Cottage)

Michael Pestridge offers a tour of a historic Cotswold property, after Pestridge Construction were tasked to preserve and enhance the distinctive original structure

"Tucked away within the rolling hills of the Cotswolds lies an idyllic hamlet, where this distinguished property takes centre stage.

"We were engaged to further enhance the entrance hallway and reception room, whilst retaining the charming characteristics befitting a Cotswold residence. From the outset, our client required absolute perfection - which, as per Pestridge’s philosophy, we are committed to delivering.

"Firstly the hall extension and porch works were completed, creating a beautifully reworked hallway and gallery landing, providing a wealth of space and light transforming the core of the home. We believe the core of the property was constructed as a show of craftsmanship, using only the best materials. It was paramount that these key features were implemented in the renovation and restoration works, in turn preserving the essence of the building.

'From commencement, only the very best materials were to be sourced. These materials skilfully and lovingly utilised by the craftsmen have created a truly stunning and unique Cotswold home.

"Approaching the south wing you are greeted by the newly formed solid French oak porch. In time, the honey-coloured oak will soften to mellow grey tones.

"Nestling beneath the porch enclosure lies the beautifully formed stonework sourced from the local quarry. The soft tone and texture of the stone is identical to the that of the original structure.

"A fundamental requirement was to ensure that the new stone work complemented and enhanced the characteristics of the original, without falsifying the latter addition to the dwelling. Abutting the new masonry and wrapping the building is traditional lime render, which perfectly harmonises and further enhances the aesthetics and ethics of the development.

"Opening the substantial solid oak front door, with hand-spun bulls eye glazing, leads you to the opulence of the newly formed hallway and gallery landing. The beautifully warm limestone slabs (sourced from the local quarry), enhanced by the underfloor heating, lead you into the hallway and landing. The room is flooded with light from the solid oak dormer window which beautifully complements the form of the porch and creates an impressive setting for the client’s uniquely sourced oak chandelier which hangs proudly over the gallery landing.

"Moving into the music room - now home to the Grand Piano - you will see the natural limestone fire surround and hearth, again locally sourced, forming the centrepiece of the room.

"Either side of the chimney breast are two bespoke cabinets enhancing the proportions of the room and provide perfect storage, display shelving and lighting. The unit also conceals modern luxuries so that aesthetics are not compromised during times when entertainment equipment is not required.

"Returning to the hallway, a discrete water closet, perfectly placed, provides practicality and functionality with concealing the under-floor heating system and electrical systems. The beauty of the elm worktop proudly wraps around the room, echoing the use of natural wood in the shelving of the music room cabinets.

"Gazing up you can appreciate the form and position of the solid oak beams which add another element to the space, light and elegance of the room.

"Moving upstairs you are greeted by the solid oak staircase, leading you onto the gallery landing. From this unique viewpoint you may note the simple and elegant stop chamfer detailing which, upon closer inspection, is evident throughout and echoing fine detailing from the original core structure.

"The gallery landing not only provides a fantastic viewpoint of the wonderful chandelier but also offers great vistas of both the south and west gardens. From this vantage point you can also fully appreciate the open-aired nature of the development, the beauty and cohesion of the space.

"Phase one now being complete, the client is able to utilise and appreciate the space, design and light to its full potential"

For more information about Pestridge Construction and their projects, visit www.pestridge.co.uk

 +44 (0) 1452 371028  | info@pestridge.co.uk