High Clere, Chipping Campden

  • High Clere
  • High Clere
  • High Clere
  • High Clere
  • High Clere
  • High Clere

An architect designed Cotswold stone detached residence occupying an elevated position on the edge of this highly sought after North Cotswold market town.

£699,950

High Clere is an individual architect-designed modern property occupying an elevated
position on the northern edge of the village of Chipping Campden, within walking distance
of the centre.
 
Elegantly constructed in warm honey-coloured Cotswold stone under a steeply pitched tiled
roof with ornate stone mullions, the property is approached by a sweeping gravelled driveway
leading to a detached stone garage. A separate shared driveway leads to the rear, where
double-barred wooden gates open onto hard-standing and a private landscaped garden laid
principally to lawn.
 
Apparently of traditional vernacular from the front, in fact High Clere has been cut deeply
into the bank in order to create a generous lower ground floor with two double bedrooms
(master en-suite) and a separate sitting room opening out onto an enclosed sunken courtyard.
 
The quality and solidity of this unique build is carried throughout the interior. A beautiful oakframed
bay window provides interest in the dining room and a traditional stone fireplace with
a wood-burning stove is the focal point in the main sitting room, lit by french windows that
open out onto a wooden balcony overlooking the courtyard and garden below.
 
In the reception hall a solid oak staircase provides an imposing central feature and a traditionally
fitted Shaker-style kitchen/ breakfast room has a wall of picture windows also overlooking the
courtyard below. On the first floor the master bedroom (ensuite) and another generous
double bedroom enjoy lovely views over pastures and open countryside beyond, with a third
double bedroom and main bathroom beyond.
 
Currently a luxurious second home, the provision of such generous and flexible
accommodation is suited to really creative use. Clearly large enough for two generations of
family, the lower ground floor also suggests the opportunity of a separate holiday let or an
apartment for a nanny; equally it could be wholly given up to relaxed living with a games room,
a gymnasium and cinema perhaps, instead of the existing arrangement of space.